Día del Folklore - Reisverslag uit Coronel Oviedo, Paraguay van Lore Goethals - WaarBenJij.nu Día del Folklore - Reisverslag uit Coronel Oviedo, Paraguay van Lore Goethals - WaarBenJij.nu

Día del Folklore

Door: Lore

Blijf op de hoogte en volg Lore

26 Augustus 2008 | Paraguay, Coronel Oviedo

Hey!

Allemaal bedankt voor jullie reacties en mail, altijd leuk oñ nieuws vanuit Belgie te horen.
Hier gaat alles nog steeds goed...

Vrijdag was er een feest op school voor 'El día del Folklore'. Dat wordt hier uitbundig gevierd op alle scholen en colleges. Mijn college deed ook mog iets speciaals voor de laatstejaars: we vormden een stoet van het justitiepaleis naar school. Iedereen was gekleed in de traditionele kledij hier, ik ook dus. Er was muziek, sommigen dansten,... Er was al sfeer van 's morgens vroeg.
Met paardenkarretjes en sommigen te voet, gingen we naar school. Sommige leerlingen hebben een auto met boxen in de koffer, zij reden mee met hun koffers open en de muziek volle bak. Wel typisch Paraguayaanse muziek natuurlijk.
In stoet gingen we naar school. Dat we het verkeer serieus hinderden, was blijkbaar niet erg. In school reden we een toertje op de speelplaats, daarna gingen we weer weg naar iemands huis. De jongens en meisjes wisselden van kledij. Toen iedereen klaar was, gingen we weer weg. Toertjes rijden met de auto's, wel supergevaarlijk!! Overal zaten mensen: in de koffers (met de deur open natuurlijk), in de laadbakken, op het dak (met de voeten door de dakvensters), uit de ramen hangend,... Er zat zelfs iemand op een motorkap... Zo reden we een beetje rond, ook langs andere scholen. Daarna gingen we terug naar onze school, maar daar mochten we niet meer binnen. De leerkrachten waren boos omdat de jongens in meisjes verkleed waren. Blijkbaar is dat hier een grote schande... Iedereen ging dan maar naar huis of hing een beetje rond op straat. Ik belde mijn moeder en zij kwam me ophalen. We zijn dan samen naar de markt geweest.

Zaterdag had ik hier mijn eerste verjaardagsfeestje. Het begon om 20u, ik ging om 20u30, en was nog één van de eersten. Pas tegen een uur of 10 begon de sfeer echt te komen, jammer want om 23u30 kwam mijn vader mij al ophalen. Ik heb me wel geamuseerd.

Ik amuseer mij hier over het algemeen goed in Paraguay. De moeilijkste momenten zijn die waarop ik niet weet wat er van mij verwacht wordt, maar het dagelijkse leven went snel. In mijn gezin begin ik al echt lid te worden van de familie.

Het leven hier is anders, veel losser, rustiger. Alles mag hier. Er zijn wel regels, maar niemand die controlleerd of je die wel volgt. Ze zeggen dat in Belgie alles moet en bijna niets mag, hier is het juist andersom. Dat voel je wel.
Vele mensen rijden hier rond zonder rijbewijs, vele auto's hebben geen nummerplaat,... Meestal rijden de mensen hier rechts, maar soms ook eens links. Ook rechts voorsteken gebeurdt hier regelmatig. Heeft waarschijnlijk ook iets te maken met de staat van de wegen. De meeste straten hier zijn niet geasfalteerd. Er zitten dikwijls diepe putten in, de auto's zien hier dus ferm af. Je ziet dan ook veel 4x4's en jeeps.
Langs drukke straten staan dikwijls bedelaars of straatverkopers die vanalles verkopen. Niet alle kinderen gaan hier naar school. In theorie is het lager onderwijs hier gratis en verplicht, maar in werkelijkheid moeten veel kinderen bedelen of werken om hun familie te helpen. Vooral de oorspronkelijke 'indianen' zijn arm. Ze wonen in grote, verwaarloosde gebouwen in de stad en bezitten niets. Vele van hen hebben een drankprobleem. Dikwijls gaat het geld die de vrouw en kinderen verdienen naar het drankprobleem van de man. Soms liggen hier mannen gewoon in de bermen langs de weg hun roes uit te slapen...
Overal lopen straathonden tussen, maar de meeste zijn niet gevaarlijk...

Het is hier al goed warm geweest, maar het heeft ook al geregend. Zoals het weer tot nu toe is, zouden we in Belgie van een mooie zomer spreken, maar hier is het dus winter... Dat belooft voor de zomer!
Vandaag is het vb. 36ºC, gisteren 34ªC, en het zal waarschijnlijk nog enkele dagen zo'n weer blijven...
Mooi weer dus nu, maar wel warm om veel te doen.
Ook vervelend dat er dikwijls geen water is om me te wassen.

Voor degenen die maandag naar school moeten: veel succes! Ik zal aan jullie denken...

¡Chau!

Lore

• 26 Augustus 2008 - 22:57

Den Eersten ! :o:

hey lore check me eersten zijn!

wat een feestenboel is me dat daar zeg :) leuk dagu amuseerd enal.

kvond wel grappig da de mensen zich verkleedden in traditionele kledij van daar ... als het hun kledij is van daar dan moeten ze hun toch niet echt verkleden eh? oftoch :p

hoe dan ook: amuseer je daar nog bere ard en doe de groetjes aan je gastgezinmama niet de papa ok? ;)

en mss je zusje die van 15
    als ze flink is geweest.

btw is da nu eeen rijk gastgezin? :p want van martijn was da een bere rijk gastgezin ... ge weetwel toen ie naar zuidafrika ging.

hoe dan ook groetjes van je kapoen daan.

• 27 Augustus 2008 - 09:41

Nele Dreambaby:

Tis echt wel super tof om te lezen wat je daar allemaal uitspookt. Tzal daar echt wel de moeite zijn.Waren de scholen hier ook maar een beetje zo. Maar ja alles heeft wel zijn voor en nadelen zeker? Maar het weer!!!Dat moet toch wel zalig zijn om wakker te worden en te weten dat het mooi weer is. Niet zoals hier. Hier is het dus nog altijd geen zomer geweest.Geniet er maar van.

groetjes nele

• 27 Augustus 2008 - 17:48

hey,

zo'n momenten zijn om jaloers op te zijn, kzou dat ook wel eens willen meemaken zo'n feest
    en dan nog feesten in fantastisch weer
    een week geleden hoorde ik de weerman zeggen:
    'gelukkig zijn de temperaturen nog normaal voor de tijd van het jaar, zo'n 22 à 13 graden' kviel bijna flauw toen dat ik dat hoorde

maar mijn ma roept, ik moe door, kheb nog een vergadering en kga te laat zijn en bla bla bla kheb nog tijd genoeg

ah, misschien nog een leuk weetje, fata morgana komt zaterdag naar kortrijk, dus ook feest (en tga 26° zijn)
    het is afsluiter, en ge moet in galakleren zijn, en er moet 15000 champagneglazen (met champagne:)) zijn enzo
    dus dat zal ook wel leuk worden

kzal binnenkort nog een berichtje zetten, nu moet ik door

gr stephanie

p.s. daan, ik ben trots op jou dat je de eerste bent!

• 28 Augustus 2008 - 00:04

Daantje:

yes e ik ben ook trots op mezelf dak eerstn ben. hah wil zeggen dakik beste vriend van lore ben. :)

• 28 Augustus 2008 - 00:06

Nog Steeds Daan:

hm raar zegtem plots dat mn reactie wordt verwerkt maar ik was helemaal nog nie klaar!
    anywhu idd fata morgana komt nr kortrijk ( wel nog nx vn reclame gezien of gehoord) mss trekt kortrijk zich er nx van aan zo van steekt u sterren in u gat :) zou wel leuk zijn

hoewel, ik wil op tv komen. dusja kgakik wel kijken vor die champagne data wa in goede banan loopt :) dag lore groetjes van je (beste ) vriend : daantj ;)

• 28 Augustus 2008 - 11:20

Lennart :

haha, rechts soms keer links. kzou daar nie graag mijn rij examen afleggn :d.
    Ei en volgende keer zei bij die somige dan dansen é :d.
    Amuseer je nog.

Xx

• 01 September 2008 - 07:11

Koenraad Spaans:

Hoi Lore

super avontuur da gij daar meemaakt k ben een beetje jaloers hahah . Voor ons hier in harelbeke beginnen de spaanse lessen woensdag opnieuw , het wordt opnieuw veel leute en plezier maar we gaan der toch wel eentje missen hehe.
    Zonder twijfel zal ik Hannelore wel kunnen overtuigen eens een gezamelijke reactie van de klas te schrijven in het spaans dan kan jij ons daar punten op geven hehe , lijkt me leuk !
    groetjes koen en nog heel veel plezier

• 02 September 2008 - 14:38

Lennart:

hey,

Net u die foto's gezien van op jarne's site :p. Gestraald daar echt é :d. Tzijn mooie foto's. Amuseer je daar nog é.

Xx

• 03 September 2008 - 14:28

Pam:

Hey Lore, het lijkt onwerkelijk het leven daar! Inderdaag een grote verandering! Vanavond begint onze eerste les Spaans terug, kijk er al naar uit. Jij zal ondertussen al een goed mondje kunnen meepraten he :-). Ik zal je zeker blijven volgen, blijf ons hier in het druilerige België dus verrassen met je blogjes! Lieve groetjes van Pam xxx

• 04 September 2008 - 16:49

Karen Vandensteen:

haha,
    ook 'chau', ginds...
    (in argentinië ook... nog logisch, ergens. ligt lekker-dicht bij elkaar, he)

blij te horen dat je het goed stelt

We hebben aan jou gedacht tijdens het feest van oma&peter...

groeten van die oud(st)e nicht van je

karen

• 07 September 2008 - 09:56

Stephanie V:

Vol spanning wachten we weer op een nieuw berichtje...
    Ik typ nu gewoon iets om te typen:), gewoon om nog eens iets van mij te laten horen...
    Maar ik heb eigenlijk niet zoveel inspiratie, België is maar een saai landje, maar dat wist je al:)
    Nog 2 weken vakantie, en dan gaan wij ons ook in een nieuw avontuur storten.
    Dan gaan we weer wat stof hebben om over te babbelen:)
    Nu is het hoofdgespreksonderwerp het slechte weer, en dat wordt wat afgezaagd, en volgens de weermannen en weervrouwen is de zomer voorbij (en ze is nog niet begonnen:(). Dus er zal nog veel gezaag volgen over het weer.
    Er zijn er veel die nog een lastminute naar de zon nemen, om nog een weekje te genieten.
    Maar ik blijf thuis:(. Dus geniet gij een beetje in mijn plaats:).
    Ik denk dat ik ga stoppen met zeveren en tekst te vullen, en u gewoon ga laten. Salutjes

• 07 September 2008 - 10:23

ik weer:).
    Ik ging daarjuist naar beneden en werd bijna getackeld door een katje. Toen besefte ik dat er wel iets gebeurd was:).
    We hebben een nieuw kattejong. Het meisje is ondertussen 9 weken oud en noemt Thyla. Het is een wit donsig ding met grijze vlekken. Ze is echt schattig!
    En er is nog meer nieuws dat mij te binnen schoot (en dat allemaal door een tackle:))
    Ik heb ook een nieuwe gsm, ik heb mijn vorige laten vallen en hij is kapot:).
    Voila dat was het:)
    Tot volgende keer:p

• 09 September 2008 - 09:48

Maarten:

Hey lore!!
    amai ke nkee al die berichtn vanj gelezen iere! goh amai zo zotjes, ti da wel heel anders of bij ons eh?! lik int verkeer, en oe losjes dan ze daar zijn! tmoe wel egt sjiek zin om da nkee mee te maken.
    bn blij daj daar amuseert inj skool en daj bij de familie hoort enzo..
    ier ist ook wel leuk.. ti ier wel zo warme nie ze! amai 36°! pff gelukzak, wundr ebn me veel sjanse 21°.. mja tja tzijn dr nu tog al veel die na skool moetn, ik moe ma volgende week gaan hihi.. alleej lore veel plezier nog eh daar ;-)
    enja euhm get ng de grtjs van kelly.
    bubye grtjs aanj gastgezin! dan ze vree goe voe je zorgn ;-)
    ciau

• 09 September 2008 - 17:51

Stephanie V:

hey ik wou gewoon ff zeggen dat ik daan bere cool vindt!

• 09 September 2008 - 17:53

Daan:

dag lore zet nog k x op je blog ti al lang geleden. wie wat jij daar allemaal uitsteekt :o

ps. stephanie ik vind je ook wel tof hoor :)

• 11 September 2008 - 07:58

De Echte Stephanie V:

daan, bedankt dat je mij 'tof' vindt